Pesta Tiener Toer

Wat een mooi feest was dat in Leerdam. Maluku Tiener Toerders waren van heinde en verre gekomen om de jaren ’70 te herleven. Uniek ook, want dit initiatief is op Facebook ontstaan. Bekenden kwamen elkaar op FB tegen en nieuwe vrienden werden er gemaakt. Voor velen was zaterdag 27 oktober zelfs een eerste ontmoeting.

Een uitverkochte stichting Go, een locatie die een goede vervanging bleek te zijn voor de theaterzaal van het Moluks Historisch Museum, en een opbrengst die voor een groot deel naar een goed doel ging. Je hoeft Molukkers niet te vertellen hoe ze een feestje moeten bouwen. Overdag speelde de band Lima Perra en de Black Riders en ’s avonds een gelegenheidsband die ook via FB samengesteld werd. Er werd volop gedanst en de sfeer zat er goed in.

Aandacht voor het verhaal was er ook. Verhalen die gesitueerd zijn in de jaren ’70 en een persoonlijk relaas van Servaas Maturbongs (Njong Gogos), met als hoogtepunt de gedichten ‘Iconen’ (met een bijdrage van Rudy de Queljoe) en ‘Panggajo sama-sama’. Deze gedichten, omlijst met muziek, werden weer sterk voorgedragen door Catharina Luhulima.

De jaren ’70, een tijd die ook bepaald werd door kapingen, gijzelingen en drugsproblematiek. Op dit evenement stonden dan ook de volgende vragen centraal: Waar waren we naar op zoek? Waarvoor waren we op de vlucht in de jaren ’70? En waar staan we anno 2012? 

Is hier antwoord op gegeven? Niet echt, de antwoorden moest je destilleren uit wat voorgedragen werd, maar het werd niet uitgesproken. En dat is jammer. De politieke situatie die uiteengezet werd, was een te persoonlijk verslag dat niet vertaald werd naar de beleving van het aanwezige publiek. Een uitwisseling van gedachten en ervaringen werd niet gestimuleerd, terwijl er wel reacties uit het publiek kwamen. Wanneer je zo stellig uitspraken doet over politiek en drugsproblematiek, dan is het m.i. ook de verantwoordelijkheid van de samenstellers van het programma daar aandacht aan te schenken, zonder dat het al te zwaar moet worden.

Ik, als niet-tiener toerder, had graag verhalen willen horen van het tiener toer gebeuren. Kennelijk was in de aanloop naar dit evenement al veel op FB uitgewisseld aan avonturen en ervaringen, en in de wandelgangen werd er ook het een en ander verteld. Het zou toch wel mooi geweest zijn, wanneer de tiener toerders van toen, zelf hun verhaal konden doen op het podium. Hoe dan ook, het gevoel was goed en het geheel was een warm en feestelijk gebeuren, wat de tiener toerders van weleer niet gauw zullen vergeten!

7 gedachtes over “Pesta Tiener Toer

 1. Marwa Netty schreef:

  Magda ben het helemaal met je eens,over het politieke gebeuren
  Zat ook met vragen,ik heb het niet gesteld,dit omdat het afgekapt werd
  Ook dat er weinig verhalen over de tijd Tienertoer werd verteld
  Maar wie weet volgende keer,
  Netty Marwa

 2. Magda Pattiiha schreef:

  @Netty, bedankt voor je reactie. Hopelijk krijg je de kans om een keer je vragen te stellen. We hebben wel genoten toch? Groet, Magda

 3. Thé schreef:

  Magda je zal van mij als bijna blank Indisch meisje dit niet kunnen bedenken. Toen dit allemaal zo speelde liep ik met mijn zwager (donker getinte Indo) in een winkelstraat. Een aantal mensen keken en versnelde hun pas, wij deden dat ook ( wel wetende waarom ze dat deden). Tot 1 man plat op straat ging liggen met zijn armen omhoog. Wij voelden ons beide daardoor beroerd en aangeslagen.
  Zijn ervaringen-verhaal over het reizen in de trein naar zijn werk waren al duidelijk!
  Bij ons thuis is toendor mijn vader besloten dat mijn zwager de eerste tijd de auto
  kon lenen, Groetjes,\Thérèse

 4. Magda Pattiiha schreef:

  @Therese, wat een beroerde ervaring. Zo zie je maar weer, in dat soort situaties worden we op een hoop gegooid. Anderzijds ook wel mooi, zijn we toch één!

 5. Mahuwalan. Joes schreef:

  Sjalm&slmt bertemu Magda.. ben door omstandighedn op jou site terecht vind Mantap .ben zelf tot nu niet geweest..3de keer ook door toe doen lid geworden ben van bouwjr 1950. Een v d pioniers vn tienertour .Het is heavy time. Als je verhaln wil. Hoor ik gby family amamatooo& bolebo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s