Het verleden is er wel geweest!

Het is om moedeloos te worden. Dat jongeren in Nederland weinig over het koloniaal verleden weten, dat is bekend. Journalistiek studenten van Windesheim vroegen zich af waar dat aan te wijten was en als antwoord kregen ze te horen dat de materie gevoelig lag en ingewikkeld was en daardoor verkeerd geïnterpreteerd kon worden. Universitair docent geschiedenis Kruizinga vond het daarnaast ook begrijpelijk dat onderwijsmakers keuzes moeten maken uit de grote hoeveelheid aan historisch materiaal. Kennis over de gevolgen van het koloniaal verleden, dat was volgens hem voldoende voor de huidige generatie.

Wat ben ik de afgelopen jaren naïef geweest. Van politici verbaast het me niet meer dat ze de geschiedenis willens en wetens manipuleren, geen verantwoordelijkheid willen dragen voor kwesties uit het verleden en daarom hardop roepen dat ze het verleden achter zich willen laten, enkel en alleen om handelsbelangen veilig te stellen, voor de economie, voor het geld. Dat dezelfde politici onder druk van actiegroepen met een opgeheven vingertje mensenrechten aan de kaak stellen en als het er op aankomt, economische belangen laten prevaleren, dat weet ik ook. Ik maak me boos over intellectueel Nederland. Dat een geschiedkundige beter had moet weten en niet alleen vanuit z’n eigen westerse perspectief moet denken, maar voor de volledigheid en openheid ook vanuit het perspectief van de ander, de gekolonialiseerde, zij die naar Nederland zijn gekomen omdat ze hun geboorteland moesten verlaten, zij die zijn opgevangen in contractpensions en woonoorden en daarvoor flink moesten betalen, zij die zich moesten aanpassen en hun identiteit binnenskamers moesten beleven, zij die met een onvervuld verleden van ouders en grootouders zitten, zij die nu hun verhalen optekenen omdat er veel te verwerken is en om het te begrijpen, zij die zich nu steeds meer bewust worden van het feit dat ze onzichtbaar zijn in dit land.

Lovenswaardig hoor, dat er studenten zijn die zich verbazen over dit onrecht en er profielwerkstukken, afstudeerscripties en minors aan wijden. Er is aandacht, maar deze aandacht zet geen zoden aan de dijk. Niet wanneer een minister als Frans Timmermans in Indonesië verklaart dat we onze DNA delen. DNA, het erfelijk materiaal dat in onze genen zit. Gaat de discussie straks over raciale verschillen, wie meer of minder van hetzelfde DNA heeft en gaan we vervolgens die verschillen benadrukken? Bepalen die verschillen dan welk recht je als mens hebt om hier te zijn? Neen meneer Timmermans, zouden we DNA delen, dan zou u voelen wat wij (ja wij) voelen tot in het diepste van onze ziel, dan zou u ons omarmen zonder dat u diep in uw buidel hoeft te tasten. Menselijke, interpersoonlijke aandacht, echte acceptatie van elkaar. Dat is wat nodig is en dat doet u, politici en geschiedkundigen, door het verleden te durven zien, door de gevoeligheden aan te kaarten, ook al gaat dat gepaard met diepe schaamte daarover. Het gaat er niet om hoeveel je weet, maar wat je moet weten. Het verleden wordt verwerkt wanneer je accepteert dat het er was, waarom zouden we anders van geschiedenis moeten leren?

Ik ben een positief mens, ik accepteer mijn eigen verantwoordelijkheden en probeer mogelijkheden en kansen te zien in wat we kunnen doen in het leven. Maar vandaag lukt het even niet. Vandaag ben ik kwaad.

4 gedachtes over “Het verleden is er wel geweest!

 1. shellylapre schreef:

  De heer Kruisinga maakt een grote fout…. Ja moedeloos wordt je hiervan…. Heel veel schrijvers, kunstenaars en nog meer…roepen al jaren en jaren over te weinig aandacht voor koloniale geschiedenis Nederlands- Indië …en nu verzint hoogleraar Kruisinga zomaar even tussendoor dat studenten dit deel maar moeten over slaan…..hoe komt hij erbij…is dit goed onderzocht…haa dan wist hij wel beter ….verbijsterend fout … en dan is dit nog aardig uitgedrukt …..

 2. etoush schreef:

  Misschien moet er maar weer wat gebeuren net zoals in de jaren ’70!!!! Ja het is kort door de bocht … ik ben gewoon darah panas
  Als ze (belanda’s) die balk niet uit hun ogen willen zien dan maar laat staan uithalen … stelletje hypo’s …

 3. Magda Pattiiha schreef:

  Djangan begitu toh Etoush, tenang adja. We mogen ons kwaad maken, maar we blijven positief. Het is aan ons om er iets aan te doen. In gesprek gaan, uitleggen, erover schrijven. Ik merk dat men geïnteresseerd is en graag het hele verhaal wil horen. Jong en oud. Ketong madju, ‘Mena Muria’, salah satu sebutan hormat (tidak tjuma politik!).

 4. Magda Pattiiha schreef:

  Enkele reacties die geplaatst zijn op Facebook, ‘Ik heb hart voor Moluks Erfgoed’ en hier anoniem geplaatst.

  1. Ik denk dat je niet teveel gewicht aan moet geven magda wat die Timmermans allemaal uitkraamt. Zijn voorgangers en nu hij, doen niet anders dan op de zielen staan van het Molukse volk. Daar moeten wij ons van los maken.
  2. Magda Pattiiha , nona, ze zijn door de eeuwen heen oost indisch doof. Allemaal eigenbelang ten kosten van anderen (het begon al met de slavenhandel, en nu inzetten voor mensenrechten???). Ik geloof alleen in GOD en mijn eigen volk. GBU
  3. Usi Magda, er komt volgens mij nog wel iets extra’s bij kijken: niet alleen de Nederlandse overheid verstopt zich in Timmermansachtig gedrag; wij nazaten van de Indonesische oorlog doen dat net zo hard. Het was een hele vervelende periode waarin aan alle kanten onrecht werd gedaan. Misschien bedoelde de minister met die gedeelde DNA wel de ellende die beide kanten aan elkaar hebben toegebracht; dat raak je nooit meer kwijt
  4. Timmermans had deze term van DNA nooit zo moeten gebruiken in deze contects. Hij zegt het maar bedoelde het zuiver richting de DNA handelsbetrekkingen. Maar DNA zoals wij dat kunnen itruperen behelst meer dan dat……en dat is ook waar Magda op doelt….historie en heden staan niet los van elkaar, zonder verleden geen heden toch.
  5. Tja ene Balkenende had een uitspraak in 2007 over VOC mentaliteit….schaam je je dan niet ff…..anno nu 2013 is er weer niets van geleerd.
  6. Niet moedeloos worden, je moet maar zo denken “De geschiedenis wordt geschreven door overwinnaars” en over hun verliezen willen ze het liever niet over hebben.. bij verlies heeft de andere partij (Molukkers) gewonnen…
  7. Wat niet wegneemt dat de geschiedenis over hoe onze ouders hier terecht zijnn gekomen, onderdeel moet zijn in,het onderwijs
  8. Een onderdeel hoort te zijn. En ja dat respect onder molukkers voor adat is er nog steeds en zal nog heel lang levend gehouden worden maaaar kijk,naar de situatie op de molukker hoe de mensen daar zich verder hebben ontwikkeld en,hoe molukkers hier een beetje zijn blijven hangen,in de situatie van de naoorlogse jaren.
  9. Zeker, het heeft allemaal te maken met erkenning van een volk/land. Zolang deze internationaal niet wordt erkend.. heb je ook internationaal gezien ook niks.. Alhoewel we worden wel erkend door Benin.. Het is daar lekker warm en het klinkt als Benidorn … Alle Molukkers met al hun in Nederland opgemaakte kennis emigreren naar Benin.
  10. Men (de Nederlandse overheid) heeft gewoon de bekende “vuile was” en andere gebeurtenissen feiten,.niet buiten hebben willen hangen. Daarom is er decennia lang bewust de Nederlandse koloniale geschiedenis, voor de ”gewone” Nederlandse burger, en dus ook in het onderwijs totaal of bijna geen aandacht aangeschonken, behalve dat men het alleen heeft over de ‘Gordel van Smaragd’ en de zgn. V.O.C mentaliteit waarover men zo graag over pocht. Maar over de hele dekolonisatie proces,daar wil men het niet zo graag over hebben, omdat dan een beerput open gaat waarvan de honden er geen brood van lusten. Ik noem het maar voor het gemak geschiedvervalsing, of mooier maken dan het in werkelijkheid is geweest. Ik weet natuurlijk, dat ik nu voor eigen parochie preek, maar zo liggen nu eenmaal de feiten, waar je niet omheen kan.
  Als dan zo’n ‘universitair’ docent, zegt dat het onderwerp/koloniale geschiedenis heel gevoelig ligt, dan is het juist van belang om het daar over te hebben ,en niet maar met een haast onverschillige toon deze kwestie proberen te bagatelliseren. Die zelfde man heeft het over keuzes maken uit de grote hoeveelheid aan historisch materiaal. Dit is nou typisch hoe hij zelf denk ik naar zijn eigen koloniaal verleden wilt kijken. Dit alles heeft naar mijn smaak te maken met het verdoezelen, en
  mensen op het verkeerde been zetten door het daar maar niet over te hebben.
  Mijn conclusie is dus, en dat is al eerder hier genoemd , dat economische belangen , en het niet voor het hoofd willen stoten van een “bevriende’ natie Indonesie in dit geval prevaleert boven een goede geschiedschrijving van zijn eigen koloniaal verleden.
  11. Heel goed gezegd, je trapt de Duivel precies op zijn staart. Zijn zien een splinter in andermans ogen maar zien de balk in hun eigen ogen niet. Waarheid is altijd heel hard. Bedankt voor je goede reactie. Vertrouw alleen op GOD en je eigen volk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s