Zoekt en gij zult vinden

Wat dacht u na het lezen van de titel? We krijgen een stichtelijke boodschap, want MP is een Molukse, en dat kan je van haar verwachten. Of, nu komt een bewegwijzering hoe Molukkers uit de impasse kunnen komen, want dat is waar ze zich in bevinden in hun klein Molukken land. Dat laatste althans, als u de door mij, al een aantal blogs lang, geconstateerde impasse ook deelt. Bovenstaande quote uit het bijbelboek Mattheüs, is ook niet de titel van een Molukse datingsite. Het geeft ook bij lange na antwoord op een zoektocht naar zingeving of wijsheid, hoewel ik daarover best met u van gedachten wil wisselen en dan komen we vast een heel eind. Waar ik naar refereer, is een zoektocht om gevonden te worden, op het internet. Voor een blogger, business as usual.

Tags gekoppeld aan teksten, een titel die de lading dekt, zoektermen of zoekwoorden die vraag en aanbod aan elkaar koppelen. Het taggen heb ik nog steeds niet onder de knie, ik moet dan de tijd nemen om me te verdiepen in de zovele technische sites over het optimaliseren van zoekopdrachten. Als documentaliste in ruste zou ik beter moeten weten. Ach ja, op de zoekterm Molukkers word ik na een aantal pagina’s wel gevonden. Ik doe het beter met Moluks Maleis of woonoord IJsseloord en met Ngalaa is het meteen prijs, maar dan weet u me al te vinden.

Als blogger houd ik tegenwoordig bij hoe men, al dan niet bedoeld, op mijn blog terechtkomt. Soms ook zijn het volzinnen, die me nieuwsgierig maken: wat wil men achterhalen? Wat denkt u van het googlen op Waar kom je vandaan als je Moluks bent? en Wat hebben Molukkers van ons geleerd? Bij de eerste zoekopdracht stel ik me voor dat men geen idee heeft wie Molukkers zijn. Door erachter te komen dat je als je Moluks bent, oorspronkelijk van de Molukken komt, kan het verder zoeken meer opleveren: waar liggen de Molukken, waar ligt Indonesië en waarom Indonesië, wat was ook alweer de connectie met Nederland? Als nieuwsgierige internetter kom je een heel eind, misschien zelfs nog verder terug in de tijd, de koloniale tijd. Het zou zomaar kunnen. Alleen de laatste zoekopdracht, die tweede zin, daar heb ik wat moeite mee: Wat hebben Molukkers van ons geleerd? Ik beproef hierin toch, helaas moet ik dat zo formuleren, een koloniaal ‘tuan-besarachtig’ toontje, want wat moeten Molukkers dan geleerd hebben van ons? Misschien moet ik de nuance opzoeken: men voelt zich schuldig en vraagt zich af of men het niet beter had moeten of kunnen doen. Het boeit me wel, en misschien zie ik wat over het hoofd, en is het heel anders bedoeld. Wie weet, zijn er door mijn blog wel andere vragen voor in de plaats gekomen. Ik kan niet anders zeggen dan dat wij kritisch naar ons kijken, en zeker ook kritisch naar onszelf. Dat geeft toch een completer beeld van ons en wij.

Mijn eigen zoektocht is nog lang niet voorbij. Ik ben voorlopig nog druk doende met deze bloggende egotrip en zeer benieuwd wat ik onderweg zal tegenkomen. Is het dan toch een trip op zoek naar wijsheid? Wie zal het zeggen. Ik moet nu ook toegeven dat het, met u en al die andere ego’s samen op deze reis, behoorlijk verslavend is.

2 gedachtes over “Zoekt en gij zult vinden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s