25 april

Den Haag, 1965. Het was een doordeweekse dag, maar het was anders dan andere dagen. Ik mocht met de volwassenen mee om de viering van de proclamatie van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) bij te wonen. Van onze gezelschap was ik het enige kind dat gekleed ging in kain kabaja. Mijn haar droeg ik los, niet in een wrong, hoewel mijn lange haar voor een kondé bedoeld was. De witte ikatan zat strak om mijn middel gewikkeld. Het was vastgesnoerd om de plooi van de kain in vorm te houden. Voor het nemen van de foto stond ik even alleen, terwijl het gezelschap vooruitliep. Vanuit kamp IJsseloord vertrokken we vroeg in de morgen met bussen naar het Malieveld in Den Haag. Ik herinner me de mensenmassa, de optocht, het hijsen van de vlag, en de ontmoetingen met familie en bekenden. Op een doordeweekse dag kregen de Molukse kinderen met toestemming vrij van school, terwijl het hele land enkele dagen later massaal Koninginnedag zou vieren.

Het is het jaar 2013. We krijgen een koning en nemen afscheid van een koningin. We vieren het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden en 150 jaar afschaffing van de slavernij. En de RMS? De RMS wordt 63 jaar na dato nog jaarlijks herdacht. Niet meer in Den Haag, maar in Apeldoorn. En we hebben nog steeds een president, inmiddels alweer de vijfde in lijn. Ik zou wel willen weten hoe het de regering in ballingschap op dit moment vergaat. Hoe is het om jarenlang voor de zaak te moeten pleiten en als gesprekspartner serieus genomen te willen worden, zowel nationaal als internationaal. Hoe voelt het om vertegenwoordiger te zijn van een volk, dat misschien niet meer een eenheid is. Heeft de president de teloorgang van de Molukse instituten niet kunnen voorkomen? Heel veel vragen heb ik, maar een verklaring op de vraag waarom, dat verwacht ik niet. Hoe het nu verder moet, lijkt me een betere insteek voor een gesprek.

Misschien ga ik naar Apeldoorn – niet meer in kain kabaja, maar om naar de optocht te kijken en de viering met anderen mee te maken. Ik zou dan graag willen zien of het nog steeds leeft en wat er leeft; weer het gevoel van samenzijn te voelen. Misschien zie ik alles te somber in en blijkt het in werkelijkheid allemaal wel mee te vallen. Wie weet, liggen de antwoorden daar, in Apeldoorn.

8 gedachtes over “25 april

 1. E2rd Hehanussa schreef:

  Ik hoop ’t voor je … maar ik vrees dat je vragen onbeantwoord blijven. Een positief punt is, dat je wellicht bekenden en/of familie(s) zult ontmoeten. Wat betreft politieke statements?
  Ken je dat nummer? Zeg maar niets meer, ik ga wel w…

 2. Rob Dumas schreef:

  Je moet het met z’n allen maken. Dus begin bij jezelf, maak er iets van! Anderen volgen als vanzelf.

 3. Shelly Lapré schreef:

  Mooi geschreven, ga mensen interviewen dan heb je weer stof om over te schrijven…. en kan je misschien je eigen vragen beantwoorden
  maar vooral ook veel lachen met elkaar 😉

 4. George Tonikoe schreef:

  Zoals gewoonlijk weer prima verwoord..ach, wie weet kom je nog met meer vragen naar huis..maar zoals Eduard het al schreef, wel fijn om weer bekenden terug te zien..oude jongens, krentenbrood…of oude jongens lumper, bah pao….

 5. etoush schreef:

  Heel mooi Magda ik had ook niet anders verwacht van jou!!! Ook ik (en nog vele andere) heb vragen …

  Hoe staat het er nu voor “63 jaren perjuangan” ????? Daar ben ik benieuwd naar, je moet het in een soort van statistiek toch kunnen aangeven, wat is/zijn de behaalde (concrete) resultaten (internationaal gezien)?? Zo moeilijk is dit toch niet te beantwoorden (pem RMS)?????????

 6. nico titerloblobey schreef:

  Och Magda, zoals Eduard al schreef de meeste vragen blijven onbeantwoord! En laten wij eerst bij ons zelf beginnen (hier in Nederland) onze instituten in stand te houden en vooral niet als aasgieren met z’n allen in de pot graaien………mochten wij t.z.t. na 63
  jaren onafhankelijk zijn is het een bodemloze put en wie, wat en hoe moeten dan regeren???

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s