Akkoorden moeten klinken

Zoals het bespelen van een muziekinstrument komt een verhaal tot leven.

Je plaatst je vingers op de witte en zwarte toetsen, die corresponderen met de noten op het blad. Eerst zoekend naar de toonsoort en de juiste aanslag van de achtste en de zestiende noten in een zesachtste maat. In mezzoforte legato of subtiel in dolce slaan je vingers door oefening behendig en krachtig de toetsen aan. Gaandeweg kom je zelf in beeld en breng je melodie en emotie in je spel.

‘Voor een schrijver is taal een instrument’, zei de meester, terwijl hij ons de essentie van het schrijverschap ontvouwde. Hij liet ons luisteren naar muziek en dwong ons vanuit beelden te denken. Hoe vang je blijdschap of verdriet in woorden? Wat vertel je en wat laat je weg? Als in een cadans vormen woorden ritmisch een syntactisch geheel om te groeien tot een gedicht, een essay of zelfs een roman. Of je nu schrijft om een verhaal te vertellen of uit een behoefte om te verklaren, voor een ieder geldt dat het proces van schrijven noeste arbeid is. Afstemmen, vingeroefeningen doen, de compositie begrijpen en je eigen melodie laten horen: schrijven en nog eens schrijven.

Ik vond het een leerzame ervaring om met gelijkgestemden de eerste schreden op het schrijverspad te verkennen. We luisterden naar elkaars verhalen, wisselden ideeën uit en deden elkaar suggesties. De meester gaf ons commentaar op onze ingeleverde stukken en wees ons op veelvuldig gemaakte taalkundige fouten en (in)correct taalgebruik. Ik heb niet de ambitie om een ‘echte’ schrijver, zoals de meester, te worden. Ik ken mijn beperkingen en mijn drijfveer om te schrijven zijn de vraagtekens die ik bij notities of gebeurtenissen plaats. Toch raak ik steeds meer ‘begeistert’ over het prachtige samenspel van taal en beeld en de schoonheid van wat schrijven in essentie is. Voor mij is het duidelijk. Het schrijven, dat blijft.

Voor alle informatie over de workshop creatief schrijven, zie: 

https://www.facebook.com/BrobossSmits?fref=ts

Een gedachte over “Akkoorden moeten klinken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s