Voor een generatiegenoot

Wat kan ik nog meer zeggen bung? Uiteindelijk doen we wat binnen onze mogelijkheden ligt. Jij hebt een deel van je leven voor de zaak gegeven en ik gebruik het woord.

Voor mij is het schrijven een manier om zaken helder te krijgen, want kritiek zie ik als een middel om tot inzicht te komen en niet om mensen onderuit te halen. Ik kan ook mild zijn, omdat ik het eigenlijk wel begrijp. Onze generatie werd onbewust opgezadeld met een last, die we mee hebben moeten torsen: opgelegde trouw, het zwijgen en het leven tussen twee culturen dat z’n weerslag had op het Molukse gezin.

Wat ik schrijf is niet nieuw; het is reeds eerder gezegd, maar ik moet het voor mezelf altijd op een rijtje zetten en het kunnen doorgronden. Laat ik het als een diagnose benaderen en een aantal kenmerken opsommen, als ware het een handleiding voor diagnostiek en statistiek voor de Molukker. Dan kom ik random op de volgende kenmerken: generatiekloof, woonwijk, een eigen culturele identiteit, gevangenisstraf, woonoord, een gekozen nationaliteit, koloniale geschiedenis, loyaliteit, razzia, discriminatie, kaping, adat, een eigen taal, ballingschap.

  • Bij 4 kenmerken of minder: je hebt familiale banden met Molukkers.
  • Bij 6 kenmerken: je bent van Molukse afkomst en van de 2e generatie.
  • Bij 8 kenmerken of meer: je bent getraumatiseerd.

Op deze manier doe ik natuurlijk mee met de huidige tendens om alles wat ongrijpbaar is te classificeren en als probleemgeval te etiketteren. Ik doe het echter om structuur aan te brengen, om het dan onmiddellijk weer los te laten, want ik besef me dat het een negatieve benadering is. Trouwens bung, zo willekeurig zijn die kenmerken niet, want die put ik uit mijn eigen ervaring van meer dan 50 jaar.

Ik moet meteen erkennen dat ik tot de hoogste categorie behoor en daar schaam ik me niet voor. Een beschrijving van mijn levensloop, waarin de kenmerken betekenis krijgen en gelardeerd worden met anekdotes en verhalen die ook een gelukkige jeugd verraden, laat ik even voor wat het is. Ik denk aan mijn ouders die geconfronteerd werden met opgroeiende kinderen, die hun weg moesten vinden in een samenleving, die voor hen zelf een raadsel was. Hoe konden ze hun kinderen wegwijs maken? De adat en de normen en waarden die ze hanteerden, waren hun leidraad. Ik denk aan mijn ouders die een zoon hebben moeten verliezen. Zijn zij niet degenen die getraumatiseerd zijn? Wanneer ik het lijstje met kenmerken voor hen zou aanvullen, dan voeg ik toe: vernedering, ontheemd zijn, oorlog, opgevangen worden, en de lijst is dan nog niet compleet.

Onze generatie moest het met vallen en opstaan leren, bung. Dat kunnen we toch zeker constateren? Maar we zijn er nog niet, want de last van onze ouders dragen we nog steeds met ons mee. Dikwijls nog verzanden wij in het koloniale denken: we laten ons te veel dicteren en stellen ons afhankelijk op; we gaan teveel mee in wat een ander voor ons bedenkt; we maken ons schuldig aan zelfbeklag en bedenken niet wat we zelf kunnen veranderen. Elkaar in de ogen kijken en werkelijk zien wat ons belemmert, dat moeten we doen. Echter, ook dat volstaat binnenkort niet meer, want we moeten juist mee met de tijd en met de generatie na ons, anders missen we de aansluiting. Er is meer mogelijk dan je zou denken.

Wat ik, adikmu, hier concludeer, is niet alleen door mij bedacht, bung. Het is een weerslag van gedachtes en ideeën, die zijn ontstaan uit gesprekken met vrienden, met jongeren, met collega’s, familie, studiegenoten en met jou. Ik wil hiermee alleen maar zeggen, dat niet alles wat ontstaan is uit een gedachte of een idee, onbereikbaar of verwerpelijk is. Je moet er alleen maar kritisch naar kijken, ervoor openstaan en het uiteindelijk willen zien.

Voor bung Paul Saimima

2 gedachtes over “Voor een generatiegenoot

  1. Bart Belonje schreef:

    Magda, dank je wel voor dit prachtige stuk, wat wederom tot nadenken stemt……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s