Een column die niet gepubliceerd zal worden

Vandaag is de dag dat ik daar had kunnen staan. Eindelijk had ik het verhaal, waarin ik mijn ziel en zaligheid had gelegd, kunnen delen met deelnemers en belangstellenden. Als in een flow moest de maandenlange aanloop op de dag zelve in een climax eindigen. Totdat de flow verstoord werd: de communicatie liep spaak en onze mails en telefoontjes werden niet beantwoord. Bij ons ontstond er twijfel over de uitbater en omdat we voor kwaliteit staan, hebben we Crossroads moeten cancelen.

De afgelopen dagen heb ik geprobeerd om na te gaan hoe het zover heeft kunnen komen en ik heb daarbij ons aandeel aan een kritische toets onderworpen. Het was eigenlijk te mooi om waar te zijn. We konden geheel kosteloos van de zaal gebruik maken en de benodigde aanpassingen zouden de zaal alleen maar ten goede komen. Ook de honoraria van de deelnemers werd ons bespaard. We kregen de vrijheid om een mooi evenement neer te zetten met als enige tegenprestatie, de betreffende locatie op de kaart te zetten. We wilden het echter zó graag, dat we niet luisterden naar de verhalen die de ronde deden over de uitbater: met hem in zee gaan zou zakelijk funest zijn. Hoe hebben we kunnen denken, dat een samenwerking met ons wel zou lukken. Met transparantie en openheid dachten wij de sleutel tot succes te hebben, maar we hebben uiteindelijk moeten constateren dat daar nooit sprake van is geweest.

Wat ons ook belemmerde, was het feit dat de uitbater onze ‘pela’ was. Wij zijn opgevoed met de aloude afspraak, dat je een ‘pela keras’ met respect toe moest treden en dat je elkaar indien nodig moest ondersteunen. Daarmee hebben we mogelijk het zakelijke aspect uit het oog verloren. Het voelde in eerste instantie dan ook als verraad toen we het evenement afzegden. Daarnaast denk ik dat mijn eigen rol in het debacle iets groter is. Ik werd door de uitbater de heks genoemd en het is me nu pas duidelijk waaraan ik die titel heb verdiend. Een kritische opmerking over MalukuXperience, het kindje van de uitbater, is me niet in dank afgenomen. Met als klap op de vuurpijl, mijn positieve benadering dat een groot deel van het Moluks Erfgoed in het Openlucht Museum in Arnhem ondergebracht zou worden: ondanks het verlies voor de Molukse gemeenschap, hoopte ik dat de collectie voor een breder publiek toegankelijk gemaakt zou worden. De uitbater, die zijn onderkomen een functie als tweede Moluks Historisch Museum toebedeeld had willen zien, stak zijn venijn niet onder stoelen of banken. Dat de communicatie uiteindelijk is verstoord, heeft niets te maken met het vooroordeel dat Molukkers niet met elkaar samen kunnen werken. In ons geval speelde ook mee, ‘Satu hati satu gandong’: familie die elkaar door dik en dun steunt. Geen van ons accepteert een onheuse bejegening van een ieder van ons. Uiteindelijk gaat het om fatsoen en respect naar elkaar toe en geen enkel zakelijk belang komt hiervoor in de plaats.

Een mooi evenement had het kunnen zijn; Crossroads in het Kruispunt. Het had de uitbater publiek en bekendheid kunnen brengen; dat wat hij tot nu toe node miste. Met eer en geweten hebben wij, om een groter debacle te voorkomen, de juiste afslag genomen.

8 gedachtes over “Een column die niet gepubliceerd zal worden

 1. Karel van Dam schreef:

  Het gaat jullie lukken om het evenement op een ander moment, op een andere plaats te organiseren! Ondanks tegenslagen, geldt dat niets bestand is tegen volhouders. Ik gun jullie een leuk, nuttig en leerzaam evenement. Een evenement waarin Molukkers en Indische mensen, maar ook “gewone” Nederlanders meer begrip voor elkaar gaan krijgen. Samenwerken en communicatie zal altijd moeilijk zijn, maar als het lukt, dan krijg je het geweldige gevoel, als bij een team dat een wedstrijd wint, of een orkest dat een mooie uitvoering neer zet. Dus ga door zou ik zeggen!

 2. Bart schreef:

  Magda wat een heftig verhaal.
  Waar we allemaal groot gebracht zijn met de betekenis van Pela, word je zo terug geworpen op alles wat Pela NIET is.
  Jij bent een creatieve doorbijter met een groot hart op de enige juiste plek, juist daar ja….

 3. joop wenno schreef:

  Heftig, de uitbater die je voor een heks aanziet! Nou die bezit mensenkennis!!!
  Die denkt zeker dat hij een schone slaper is. Hij moet vaker in de spiegel kijken en aan z’n spiegelbeeld de vraag stellen ” jij kent als enige de waarheid” geloof je mij?????

  Ik ken hem niet en dat wil ik ook zo houden
  ” een Pela van jou?? ” Hij bezit veel durf of hij is levensmoe….

  Magda, hoe jullie als “satu Hati satu gandong ” op deze manier hebben gereageerd en verwoord, daar heb ik heel veel respect voor.

  Op naar een evenement waar jullie in geloven en waar jullie voor staan.

  Crossroads we come any place and time.

  Laat ” schone slaper” maar verder snurken in zijn eigen dromen.

 4. Denis D Hehuat schreef:

  Wat is dit verschrikkelijk! Ik lees dit en wordt daar heel verdrietig onder! Waarom kunnen wij niet eens positiefs over mooie initiatieven denken en over onze eigen schaduw heen stappen….onbegrijpelijk dat we zo met elkaar omgaan…dat is NIET MOLUKS WAARDIG! Waarom kunnen wij niet met elkaar delen en wat te maken heeft om het uitdragen van Molukse waarden die juist gekoesterd dienen te worden! Juist omdat het om een “PELA” gaat! Waar blijft dat MOLUKSE GEVOEL en SAAMHORIGHEID waar wij juist zo sterk in zijn! Zijn we dat allemaal vergeten??? Soms schaam ik mij diep tegenover mijn eigen volk! Ik blijf daarom dit soort van initiatieven geloven en hoop dat er nog eens een keer een moment zal zijn dat het wel zal lukken! Ik denk aan je Magda Pattiiha!!! Denis Dee Hehuat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s