De kunst van het voelen

Soms is het om gek van te worden. In mijn hoofd is het een broedplaats van levensvatbare ideeën, die waardevol zijn, maar vaak niet goed genoeg om echt iets te zijn. Ik haal ze eruit of stop ze weer terug. En dan verzamel ik meer feiten en concepten, die de inhoud alleen maar ingewikkelder maken. Wanneer ga ik voor de één en niet voor de ander?

De kunstenaar vertelde me dat hij geraakt werd door een klein verhaal. Het tijdstip en de locatie kon hij zich nog levendig voor de geest halen. Zo’n verhaal kende hij immers ook en met die gedachte ging hij aan het werk. In aanloop tot de creatie die op het grote doek zou verschijnen, schilderde hij kleine portretten, die de essentie meteen verraden. De kunstenaar schilderde zoals hij zichzelf zag en zoals hij ook zijn lotgenoten zag. En dat is nu het verschil met hen, die die werkelijkheid niet hebben ervaren. De context en de beleving herkennen alleen wij; meer woorden zijn niet nodig. Je stapt in het verhaal en je neemt je plaats.

RE: in reference to, wat is geweest, is in ons geval eigendom dat niet van ons mocht zijn. Want Rijks Eigendom was het; zichtbaar en voelbaar, gekerfd in het hout van de stoelen en kasten, die de inrichting van de woonoorden bepaalden. Het zou gerechtvaardigd zijn geweest, om dat verleden als een onrecht te blijven beschouwen. Door dit kleinood – de studie tot iets groots – zie ik het nu meer als een middel dat ons bindt. Wie anders dan alleen wij, kunnen met elkaar de mooiste en ontroerendste verhalen delen.

Het verhaal van de kunstenaar leerde mij datgene, wat ik eigenlijk allang had moeten weten. Het is me dikwijls gezegd; de ideeën die echt levensvatbaar zijn, voel je in je hart en wonen daar heel dichtbij.

In memoriam Pieter Latul

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s