Identiteit

Van alle dingen in het leven die zich niet eenvoudig laten verklaren, is identiteit het meest fascinerend. Wat voor de één van toepassing is, hoeft voor de ander niet zo te zijn. En wat de één wilt zien, blijft voor een ander vaag en onbekend. Toch wordt identiteit vaak gekoppeld aan de normen en waarden van een groep en word je als individu daarop aangesproken. Dat alle Molukkers de ‘adat’ volgen, gelovig zijn en innige familiebanden hebben, geldt niet meer voor iedereen.

De vraag ‘wie ben ik’ stelt men zich soms een leven lang. Wanneer ik mezelf Moluks noem, dan zal ik moeten duiden in hoeverre ik me Moluks voel, want de Nederlandse input is niet gering. Nederlands kan ik mezelf ook niet noemen, want mijn naam en kleur roepen nu eenmaal vragen op.

Het was het thema van het evenement Crossroads: de identiteit van de opeenvolgende generaties Molukse en Indische Nederlanders. Generaties, die hun oorsprong hebben op een eilandenrijk in een ander deel van de wereld. Op Crossroads maakten alle deelnemers ons deelgenoot van hun visie op identiteit en dat deden ze op zeer persoonlijke wijze. Dat je uit je comfortzone kunt treden om voor jezelf de ruimte te scheppen en de uitdaging aan te gaan, en dat bruin zijn ook z’n voordelen heeft, wanneer je niet als Molukker, maar als Surinamer of Amerikaan gezien wordt. Om jezelf echt te leren kennen, moet je je verdiepen in je geschiedenis, betoogde Reggie Baay. Het erkennen van je oorsprong maakt je nog meer bewust wie je bent en daarmee ook wie de ander is ten opzichte van jezelf. Die oorsprong werd ook door Naomi Gilliot beschreven in het verhaal, waarin haar voorouders haar met een oerkracht opeisten.

Het was een mooie verzameling van visies en overtuigingen, die werd gedeeld op Crossroads. En het heeft mijn zelfbeeld positief beïnvloed. Wanneer je weet wie je bent, kan je nieuwe mogelijkheden ontdekken en ontwikkelen in relatie tot de wereld om je heen. Je stelt jezelf alleen maar de vraag wie je wilt zijn en het antwoord daarop, is voor mij in ieder geval, niet moeilijk te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s