Mijn wandeling met Richard

Wat onwennig liepen we naar buiten. We hadden tot dan toe geen woord met elkaar gewisseld, maar hij was me wel opgevallen. Met Richard wilde ik de oefening wel doen en de wandeling leek me een uitgelezen moment om het gesprek op gang te brengen.

Puntsgewijs liep hij de vragen af. Hij formuleerde bedachtzaam en weloverwogen. Het viel me op dat elk woord dat hij zei, niet teveel was. De vragen over ontwikkeling en groei en over de betekenis van leren als ontwikkeling, moesten een uitwisseling van ervaringen opleveren. Terwijl hij sprak, dacht ik alleen maar aan dat ene zinnetje: ‘Wat betekent het Indisch-zijn voor jou?’

Met gepaste afstand benader ik ze, de Molukkers en Indische mensen op de opleiding. Het liefst overstelp ik ze meteen met allerlei vragen over afkomst, hoe ze die beleven en of ze die beleven. Ik realiseer me echter dat dergelijke vragen een gevoelige snaar kunnen raken en misschien niet welkom zijn. Inmiddels weet ik wel beter. Leuke contacten zijn erdoor ontstaan. Er is het gekeuvel over de professie, jezelf, de ander en er is vooral humor en het plezier met elkaar.

Door het gesprek met Richard zie ik mijn eigen ontwikkeling. Ik was onder de indruk van zijn proces, dat hij samenvatte met de woorden: ‘Je moet eerst op je bek gaan, want daar leer je van’. Zo jong nog en al zo moedig om duidelijke keuzes te maken.

We waren elkaar heel even uit het oog verloren, Richard en ik, maar we zijn nu collega’s en hij is een maatje geworden. Regelmatig herkennen we bij elkaar gedrag, dat we gekscherend wegwuiven onder het mom van erfelijke ballast. En daarom ben ik blij, dat ik die ene vraag aan hem gesteld heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s