Lieve juf

Gelukkig zijn de tijden veranderd. Toen ik de leeftijd van mijn leerlingen had, zat ik voor het eerste jaar op een christelijke dorpsschool. Na een aantal jaren op de kampschool – waar tucht de norm was – in het woonoord gezeten te hebben, werd één van de dorpsscholen in Capelle aan den IJssel de nieuwe bestemming. Nu geef ik les op een school, waar vrijheid van denken en doen door de leerlingen gevoeld wordt. Dit gebeurt er dus, wanneer je leerlingen om hun mening vraagt, ze serieus laat meedenken en ook hun inbreng honoreert: ze komen zelf met initiatieven. En het is niet zomaar een initiatief, dat ze bedacht hebben. Het doel is om de sfeer en het werken in de klas te bevorderen. Wanneer het doel behaald is, wordt het uitbundig gevierd, want daar gaat het in eerste instantie om – vermoed ik.

Zonder dat ze het zelf beseffen, zijn de leerlingen oplossingsgericht bezig. Het gaat goed in de klas, maar het kan nog beter zullen ze gedacht hebben. Met veel enthousiasme en lol hebben ze het plan uitgewerkt en gedeeld met de rest van de klas, want iedereen gaat hieraan meewerken. Natuurlijk heb ik het een beetje bijgestuurd, want het tijdsbestek en het doel moeten wel duidelijk zijn. Wat de viering betreft (mag er eigenlijk wel cola geschonken worden), wil ik vooral geen extra werk aan hebben.

Terwijl ik het plan met de initiatiefnemers doorsprak, kreeg ik een rode envelop aangereikt. Ik moest het meteen openmaken. Er zat een kaartje in met een tekening van een eekhoorn (mijn lievelingsdier) en een tekst in kleur: lieve juf, we zullen er een leuk jaar van maken. Ze hebben het begrepen, mijn leerlingen. Als dit initiatief hen motiveert om dit jaar flink aan de slag te gaan, dan hoef ik als leerkracht niets anders te doen, dan alles te laten stromen.

Een gedachte over “Lieve juf

  1. kit luhulima schreef:

    Juf zijn, het is een mooi vak. Leerlingen hun taal-en denkontwikkeling te stimuleren en het resultaat krijg je te zien in de tekening. Proficiat!
    Ik neem aan dat de prachtige tekening ingelijst is en in de klas hangt : )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s